Dobarvené a syntetické minerály – aneb víte, co kupujete? 1. díl

Vylepšování minerálů přidáním barev nebo zahřátím, které vyvolá změnu barvy, provází lidstvo stovky let do minulosti. Toto vylepšování přírodní krásy, které tady dlouho bylo a ještě déle bude, však není samo o sobě špatné. Zvážíme-li, že například některé minerály mají na planetě omezené zásoby a lidský zásah je zde nutný pro uspokojení světové poptávky (například citrín).

Co je ale skutečně špatné je, ať už úmyslné či neúmyslné klamání koncových zákazníků, kteří například mnohdy vůbec netuší, že náramek, který roky nosí na ruce, je vyrobený kdesi v čínské továrně ze slepené směsi obyčejných hornin a umělého barviva.

V eshopu Trimakasi se zásadně snažíme pro Vás vybírat přírodní minerály, a pokud se v naší nabídce objeví dobarvený či syntetický kámen, upozorňujeme na to. Nešetříme ani na kvalitě použitých minerálů a snažíme se naši nabídku obohacovat o ty nejkrásnější kameny, které může každý kontinent na planetě Zemi nabídnout, ať už je to Jaspis z Austrálie, Kunzit z Madagaskaru, Serpentinit z Ruska nebo Kyanit z Brazílie.

Opalit

Opalit je jedním z mála syntetických kamenů, který je často zaměňován za dokonce dva přírodní kameny: měsíční kámen a vzácný opál.

Jedná se však jen o umělé opalescentní sklo, podobné „mléčnému sklu“, které bylo poprvé vyrobeno v 16. století v Benátkách a v 50. a 60. letech 20. století si rychle získalo oblibu na celém světě. Stejně jako „mléčné sklo“ se syntetický opalit vyrábí smícháním příměsí, jako je oxid titaničitý, popel z kostí nebo dokonce kyanid, s roztaveným sklem.

Náramky z pravého měsíčního kamene:

Sleva!
Bestseller

Tygří oko

Tygří oko se poměrně často dobarvuje umělými barvami, protože i po dobarvení kámen zachová své hedvábně odlesky.

Přírodní barva tygřího oka je přirozeně hnědé, žluté až zlatavé barvy. Jeho vzácnější přírodní odrůda Sokolí oko je nejčastěji v kombinaci modré barvy s černou a Orlí oko nebo také Kočičí oko se vyskytuje v šedých odstínech. Takzvané Tygří železo je v podstatě přírodní kombinace tygřího oka, červeného jaspisu a hematitu. Za částečně přírodní lze považovat i červené tygří oko, jehož barva vznikla vystavením klasického tygřího oka vysokým teplotám ve speciálních pecích (minerál pouze změnil svou barvu vlivem teploty – nebyli do něj přidány umělá barviva či jiné externí látky).

U jakékoli jiné barevné varianty tygřího oka, kterou objevíte na trhu, je velká pravděpodobnost, že je uměle dobarvená:

 

Náramky z pravého tygřího oka a podobných minerálů:

Tyrkys a Chryzokol

Pravý přírodní Tyrkys a Chryzokol jsou poměrně vzácné a drahé minerály, což z nich obou dělá hlavní cíl pro padělání. Tyto kameny si jsou na první pohled velmi podobné. Hodně z toho co můžete objevit na trhu (obzvláště asijském), je buďto na tyrkysovou barvu obarvený levný minerál Howlit nebo v horších případech slepence omítky či různého odpadového materiálu vzniklého při zpracování drahých kamenů.

Rozlišujme také tzv „Africký tyrkys„, který je sice přírodním kamenem, nejedná se však o drahý tyrkys ale o zvláštní odrůdu levnějšího minerálu jaspisu. A také tzv. „Peruánský tyrkys„, který je v podstatě velmi čistou formou minerálu chryzokol.

Podívejte se na následující srovnání ryze přírodních minerálů se syntetickými či dobarvenými náhražkami:

  vs

Náramky z pravé chryzokoly a jaspisu:

930  s DPH
1 290  s DPH

Jaspis

V poslední době je na rozmachu velmi oblíbená napodobenina tzv. „císařského jaspisu“ (Imperial jasper), jedná se však většinou o syntetický, obarvený kámen, který přichází na trh v mnoha barevných provedeních jako jsou například tyto:

Náramky z pravého jaspisu:

Sleva!
690  s DPH

Acháty

Terčem dobarvování umělými barvami jsou tradičně acháty. Ty se však i v přírodní podobě vyskytují v mnoha barvách, jediným vodítkem pro laika pro rozeznání je pokusit se vyhnout přehnaně sytým a nepřirozeným barvám jako jsou například tyto:

Náramek z přírodního botswanského achátu:

Pokračování v dalším díle zde 🙂

Podívejte se na celou nabídku našich šperků zde!