Glögg

Glögg

Glögg

V zimním období, kdy sluníčko skoro nevidíme a zima se nám dostává až pod kůži, je ideální čas na přípravu chutného, tradičního nápoje původem ze Švédska, který nás zahřeje na těle i na duši a pomůže nám navodit pohodovou domácí hygge atmosféru..

Historie Glöggu se datuje do 17. století, kdy si švédský král Gustav I. Vasa oblíbil německý nápoj “Glühwein”. Tato sladká směs vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamonu a hřebíčku byla místními později pojmenována Glödgad vin (zkráceně “Glögg”) – žhavé, zářící, svařené víno.

Připravte si:
2 díly suchého červeného vína

2 díly portského vína
1 díl brandy nebo vodky
celá skořice
hřebíček
omytá pomerančová kůra
rozinky
mandle vařené zbavené slupky
kardamon
cukr (med, javorový sirup)

Postup:
Na mírném ohni svařte červené a portské víno spolu se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a pomerančovou kůrou. Jakmile se začne voda odpařovat, přidejte brandy a vmíchejte cukr.
V misce si připravte směs rozinek a vařených mandlí.
Jakmile se cukr rozpustí, naberte si do hezkého hrníčku vzniklý nápoj, přidejte rozinky a mandle.